Home / Omgeving / Zuidlaren

Zuidlaren

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje én het groenste dorp van Europa. Noem het een plek waar de goede dingen samenkomen: wandelen, fietsen, watersporten, stijl en gezelligheid.

Zuidlaren ligt midden in de natuur. Een wandeling of fietstocht laat je de prachtige, groene omgeving zien. Maar in het dorp zelf is ook veel te zien. Kerkgebouwen, monumenten, een synagoge en musea. Het centrum is compact, dus je kunt in één wandeling alles zien én genieten van de omgeving.

Berend Botje

Wie aan Zuidlaren denkt, denkt ongetwijfeld ook aan het kinderliedje 'Berend Botje'. Maar wie was hij eigenlijk?

Dennenoord

Dennenoord is het bosrijke gebied tussen het centrum en Westlaren. Het werd aan het eind van de 19e eeuw aangelegd ten behoeve van een gesticht van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland. Het gesticht groeide gaandeweg uit tot een centrum met achttien paviljoens. In 1935 werd een tweede gesticht gebouwd.

Kerken

Aan de Stationsweg staat de Laarkerk, een modern kerkgebouw. Samen met de Hervormde Gemeente Anloo-Annerveen vormen beide kerkgemeenten een federatie, met als doel de samenwerking te intensiveren en een gezamenlijk beleid te ontwikkelen.

Markten en braderieën

Vooral in de zomermaanden zijn er in Zuidlaren diverse markten en braderien te vinden.
Eerst even ontspannen ontwaken tijdens het ontbijtbuffet om vervolgens te slenteren langs de diverse kramen.

Synagoge

De synagoge van Zuidlaren is gebouwd in 1884. In die tijd woonden er genoeg Joodse mensen in Zuidlaren om een synagoge te bouwen en te onderhouden. Tot 1925 werd het gebouw gebruikt als synagoge. De Joodse gemeenschap was te klein om het gebouw te onderhouden. In de jaren daarna is het gebouw gebruikt als pakhuis, tot het in de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd werd door de bezetter.

Tourist Info Folderpunt Zuidlaren

Ook voor uw Tourist Info kunt u terecht bij het Brinkhotel. Wij hebben een ruime collectie van folders over onze prachtige omgeving en over onze mooie provincie.

Verzetsmonument

Het Verzetsmonument aan de kruising van de Kerkbrink en de Groningerstraat is een monument ter nagedachtenis aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen verschillende inwoners van Zuidlaren om bij oorlogshandelingen. Na de oorlog werd besloten een monument ter herinnering aan de Zuidlaarder slachtoffers te plaatsen.

De Wachter

Molen de Wachter is meer dan alleen een molen. Het is een museummolen waar veel te doen en te zien is! De molen werd in 1851 gebouwd om graan en specerijen te malen. Daarnaast wordt er olie uit lijnzaan geslagen. In 1898 krijgt De Wachter twee stoominstallaties voor het opwekken van elektriciteit. Zuidlaren werd pas in 1921 voorzien van elektriciteit.

De zeven brinken

Zuidlaren heeft maar liefst zeven brinken en wordt daarom ook gezien als groen dorp.
In 2004 is Zuidlaren zelfs uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa!
Het Pieterpad loopt ook langs enkele brinken.

Zuidlaardermarkt

De beroemde Zuidlaardermarkt vindt elk jaar plaats op de derde dinsdag in oktober en is niet alleen een paardenmarkt, maar ook een dieren- en warenmarkt.