Home / Omgeving / Natuur

Ontdek de diverse natuur

Drenthe heeft maar liefst 3 nationaal parken en daarnaast nog diverse prachtige natuurgebieden.
Een hele dag heerlijk dwalen om onderweg verrast te worden door van alles wat u tegenkomt. Ooit al oog in oog met een Schotse Hooglander gestaan of een kijkje bij de herder met zijn/ of haar schaapskudde genomen? In Drenthe kan het! Daarnaast is het ook mogelijk om een das, bever of otter te spotten.

Drenthe is de perfecte uitvalsbasis voor diverse fietstochten of wandelingen.

Tourist Info Folderpunt Zuidlaren

Ook voor uw Tourist Info kunt u terecht bij het Brinkhotel. Wij hebben een ruime collectie van folders over onze prachtige omgeving en over onze mooie provincie.

Kop van Drenthe

Een gebied dat elke kilometer anders is door de overgangen tussen zand, klei en moeras. Een gebied ingeklemd tussen Groningen en Assen met verschillende Nationale Parken een tijdlijn aan cultuur. Dat is de Kop van Drenthe.

Geo park de Hondsrug

Het Brinkhotel ligt middenin het interessante Geopark De Hondsrug; het eerste en enige Geopark van Nederland!

Zuidlaardermeer

Voor natuurliefhebbers, zonaanbidders of watersportliefhebbers biedt het Zuidlaardermeer genoeg vertier.

Nationaal park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een prachtige beek van ruim 28 kilometer, die door het landschap slingert. Ze brengt u naar de mooiste plekjes van dit park. Het bijzondere aan dit Nationale Park is dat het 21 dorpen en gehuchten telt. U komt dus vast een keer door zo'n mooi es- of brinkdorp. Laat u verrassen door het afwisselende landschap van dit unieke natuurgebied.

Nationaal Park Dwingelderveld

En dan ineens staat u daar, midden in het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland: Nationaal Park Dwingelderveld. Een plek vol verborgen schoonheid. Hier ervaart u pas wat stilte echt is. De horizon reikt zover u kunt kijken. Het is maar moeilijk te geloven dat dit nog Nederland is.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

De bossen in? Eén woord is genoeg: Drenthe. Het Drents-Friese Wold is, na de Hoge Veluwe, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Hier fietst of wandelt u van het ene naar het andere hoogtepunt.

Natuurgebieden

De Hondsrug, het Balloërveld, Fochteloërveen, daar is zoveel te ontdekken! Het Doldersummerveld, het Drouwenerzand, de Gasterse Duinen en het Holtingerveld kleuren in de nazomer helemaal paars. En in het Mantingerveld en het Sleenerzand is het heerlijk wandelen en fietsen.

De Onlanden

De Onlanden is een prachtig waterbergingsgebied in de Kop van Drenthe, omringd door de dorpen Peize, Eelde en Roderwolde. Het is een goede leefplek voor de Kwartelkoning, de Blauwborst, de Sprinkhaanzanger, kikkers, vissen en libellen.

Balloërveld

Het Balloërveld is een heideveld in de gemeente Aa en Hunze. Het heideveld is gelegen tussen Gasteren, Rolde en Loon. De overwegende heide- en vergraste heidebegroeing wordt spaarzaam afgewisseld met veenmeertjes, dennenbos en her en der kleine zandverstuivingen.